mam37, u mnie też szykuje się większy wybór smakołyków, ale nie ze względu na święta tylko przyjazd babci
W domu preferuje tradycyjną kuchnię śląską i choć otwarta jest na nowości to nie potrafi ich ugotować. Kiedy do nas przyjeżdża wszystko jej smakuje co mnie bardzo cieszy. Największy komplement dla kucharza to osoba wcinająca aż się uszy trzęsą
Jutro podam przepis na jagnięcinę w papryce. Wiem, że wiele osób boi się spróbować tego mięsa bo trzeba umieć je właściwie przyrządzić, ale zapewniam, że naprawdę warto. Niebo w gębie
Dodano: -- 14 mar 2013, o 18:43 --Zdjęcia dzisiaj nie będzie, ponieważ nie znalazłam w necie niczego co choć trochę przypominałoby moją jagnięcinę. Pstryknę własne jak będę gotować za jakieś 2-3 tygodnie i wtedy dodam
około 1kg jagnięciny z udźca bez kości
2 średniej wielkości papryki czerwone
2 łyżki mąki
olej
pół kubka wody
przyprawa kucharek(około 2 łyżki), pieprz, ziele angielskie(5-6szt), liść laurowy(3szt), tymianek, cząber, papryka słodka, papryka ostra
Mięso jagnięce jest raczej chude, ale jeśli zdarzą nam się w kupionym udźcu kawałki tłuszczu, należy je odkroić. Kroimy mięso w kostki 2/2cm, wkładamy do miseczki i dodajemy kucharek, pieprz i wszystkie pozostałe przyprawy, i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso odstawiamy na jakieś 3 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy w rondlu niewielka ilość oleju i wrzucamy mięso wraz z przyprawami. Mięso powinno się ładnie obrumienić. W tym czasie kroimy w paseczki(ok. 3cm długości) czerwoną paprykę. Dodajemy ją, gdy mięso jest już dokładnie zrumienione i podsmażamy aż do odparowania soku. Zalewamy wodą tak, żeby składniki były dokładnie przykryte. Dusimy do miękkości(około 2,5-3 godzin). Z wody i mąki sporządzamy zawiesinę i zaciągamy nią mięso. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeśli trzeba. Podajemy z ryżem i zielonym groszkiem. Smacznego