ciasta
Napisane: 30 paź 2010, 21:16
Dzisiaj poraz pierwszy w UK zrobilam ciasto i moja rodzinka bardzo je polubila. Przepis znalazlam na internecie i jest bardzo proste do zrobienia.
Szarlotka z serkiem
Skaldniki:
-3 szklanki maki do pieczenia (ja kupilam w lidlu)
-1 opakowanie serka waniliowego (400g) ja kupilam 3 serki danio
-1,5 kostki margaryny do pieczenia
-cukier wanliowy (duza porcja)
-3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
-wiorki kokosowe lub bulka tarta do posypania ciasta przed pieczeniam (ja sypalam brytfanke bulka tarta)
-1,5 kg jablek (ja dalam mniej wzaleznosci od rozmaiaru brytfanki)
-cynamon i cukier waniliowy do posypania jablek
-cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu lub lukier do polania ciasta
Przepis:
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac serek, margaryne, cukier waniliowy (mozna dodac troszke wiecje cukru zwyklego w zaleznosc czy ktos lubi bardziej slodkie)
i zagniesc ciasto. Podzielic na dwie czesci na spod: 2/3 ciasta, na wierzch: 1/3.
Na blache wylozona papierem lub obsypana bulka tarta lub kokosami wylozyc wieksza czesc ciaasta. Nastepnie ulozyc polowki lub cwiartki obranych jablek, posypac sukrem waniliowym i cynamonem. Przelozyc pozostala czesc ciasta. Piec 50 -60 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Po upieczeniu szarlotke obficie posypac cukrem pudrem lub polac lukrem.
Ciasto bez uzycia jajek.
Szarlotka z serkiem
Skaldniki:
-3 szklanki maki do pieczenia (ja kupilam w lidlu)
-1 opakowanie serka waniliowego (400g) ja kupilam 3 serki danio
-1,5 kostki margaryny do pieczenia
-cukier wanliowy (duza porcja)
-3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
-wiorki kokosowe lub bulka tarta do posypania ciasta przed pieczeniam (ja sypalam brytfanke bulka tarta)
-1,5 kg jablek (ja dalam mniej wzaleznosci od rozmaiaru brytfanki)
-cynamon i cukier waniliowy do posypania jablek
-cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu lub lukier do polania ciasta
Przepis:
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac serek, margaryne, cukier waniliowy (mozna dodac troszke wiecje cukru zwyklego w zaleznosc czy ktos lubi bardziej slodkie)
i zagniesc ciasto. Podzielic na dwie czesci na spod: 2/3 ciasta, na wierzch: 1/3.
Na blache wylozona papierem lub obsypana bulka tarta lub kokosami wylozyc wieksza czesc ciaasta. Nastepnie ulozyc polowki lub cwiartki obranych jablek, posypac sukrem waniliowym i cynamonem. Przelozyc pozostala czesc ciasta. Piec 50 -60 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Po upieczeniu szarlotke obficie posypac cukrem pudrem lub polac lukrem.
Ciasto bez uzycia jajek.