Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Skażone opakowania z mięsem w supermarketach

Kontrolerzy Trading Standard w Birmingham wykryli bakterie w opakowaniach zawierających surowe mięso kurczaka. W 40 procentach zbadanych plastikowych opakowań, w których było mięso stwierdzono obecność bakterii, która może powodować zatrucia pokarmowe.

Aby zapobiec zarażeniu się bakterią Campylobacter, należy niezwłocznie umyć ręce zaraz po kontakcie z opakowaniem i mięsem. Bakteria ta może wywołać wymioty, biegunkę i bóle brzucha.

Zbadano 20 supermarketów, sklepów i masarni na terenie całego miasta, w ośmiu z nich znaleźli skażone opakowania z mięsem. Znaleziono również siedem kurczaków zanieczyszczonych wewnątrz opakowania, a w mięsie jednego z nich wykryto obecność salmonelli. Oba typy bakterii powstają na skutek złej obróbki mechanicznej i brudnych rąk. W jednym z supermarketów odkryto również skażoną chłodnie.



W ciągu ostatnich trzech lat w Birmingham odnotowano nieco ponad 900 przypadków zatrucia Campylobacter każdego roku.

Kierownik zespołu Nick Lowe powiedział: "nie tylko mięso, ale również opakowania mogą być skażone i powinny one być traktowane i kontrolowane tak samo często jak i surowe mięso".

Dodał, że skażenie mogło nastąpić w trakcie produkcji, jak również i w trakcie transportu. Znalezione w supermarkecie bakterie mogą być również przekazywane przez uchwyty wózka, kartony czy inne produkty przenoszone na półki.

Źródło: Birminghampost.net


-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
"Polish Rock Live" w Birmingham
 Czytaj następny artykuł:
Best of Broad Street Awards 2011