Maszynka do pieczenia chleba
Napisane przez Thesignerka » 20 mar 2012, 13:37 Re: Maszynka do pieczenia chleba
-
- Thesignerka
- Rozeznany
- Posty: 232
- Dołączyła: 19 lut 2011, 12:39
- Reputacja: 67
Napisane przez madbrain » 20 mar 2012, 14:09 Re: Maszynka do pieczenia chleba
Pisz na temat a nie wrzucasz jakies informacje bez ladu i skladu. Nie strasz ludzi angielska maka bo jest dobra. Niech pieka pieczywo, pizze czy co tam innego z angielskiej bo to duzo lepsze niz produkty polprzetworzone czy tez gotowe fast-foody. Ja angielskiego chleba nie jem wogole ale nie dlatego ze jest 'zagluciony', czy niezdrowy tylko dlatego ze jest paskudny.Pieke regularnie chleb w maszynce bo jest to wygodne na codzien, co zreszta juz opisywalem lacznie ze skladnikami. To jest temat o maszynce do pieczenia, wiec trzeba zachecac ludzi do pieczenia z tego co maja pod reka, badz w najblizszym sklepie. Jak chcesz sie dzielic 'faktami' odnosnie glutenu to zaloz watek o glutenie i tam mozesz wypisywac swoje przemyslenia na ten temat.
Dobra maka polska oczywiscie ze jest dobra, ale to nie taka jaka mozna kupic w Casperze, wiec jest poza zasiegiem wiekszosci ludzi na tym forum, a taka co mozna ja w UK kupic w sklepie wcale nie jest lepsza od tej angielskiej.
ps
A od Smolenska sie odpieprz bo widac, ze to nie na twoja glowe, zeby ogarnac co sie tam stalo. A przy okazji obrazasz ludzi ktorzy tam kogos stracili swoja ignorancja.
-
- madbrain
- Raczkujący
- Posty: 96
- Wiek: 43
- Dołączył: 13 maja 2011, 08:45
- Lokalizacja: Bartley Green
- Reputacja: 12
Napisane przez Luiza » 20 mar 2012, 18:07 Re: Maszynka do pieczenia chleba
Thesignerka napisał(a):Jak nie widzisz roznicy miedzy chlebem polskim a angielskim to wspolczuje
Napisałam że nie widzę różnicy pomiędzy wypiekami pieczonymi na mace polskiej i angielskiej. W tym chleba. Współczuje umiejętności czytania.
Thesignerka napisał(a):Aaa moje poprzednie teksty o "czystej" mace nie dotyczyly glutenu tylko ewentualnej KREDY
Czy aby na pewno?
Fragment Twojego pierwszego posta w tym wątku
zwlaszcza jak nie bedziesz uzywal zapackanej glutenem maki angielskiej
Zakręciłaś się nieco, i sama pogubiłaś w tym co piszesz.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Posty: 1911
- Wiek: 42
- Dołączyła: 14 mar 2008, 23:27
- Reputacja: 71
Napisane przez chalimala » 20 mar 2012, 18:47 Re: Maszynka do pieczenia chleba
-
- chalimala
- Początkujący
- Posty: 44
- Wiek: 39
- Dołączyła: 18 mar 2012, 14:03
- Lokalizacja: Wolverhampton
- Reputacja: 0
Napisane przez Guest » 20 mar 2012, 19:01 Re: Maszynka do pieczenia chleba
Ja za to mam pytanie: chleb wychodzi mi ok ale szybko się starzeje, dlaczego?
-
- Guest
Napisane przez chalimala » 20 mar 2012, 19:37 Re: Maszynka do pieczenia chleba
-
- chalimala
- Początkujący
- Posty: 44
- Wiek: 39
- Dołączyła: 18 mar 2012, 14:03
- Lokalizacja: Wolverhampton
- Reputacja: 0
Napisane przez madbrain » 21 mar 2012, 09:10 Re: Maszynka do pieczenia chleba
240g wody (w temperaturze okolo 25-30 stopni, czyli jak sie wsadzi palec to ma byc troche cieplejsza niz letnia)
1 lyzeczka cukru (dodajemy do wody i mieszamy)
wlewamy do kubelka
plaska lyzeczka drozdzy 'Dried Active Yeast' (Allisons - zolte)
do kubelka
150g zakwasu zytniego (zakwas musi byc 'rozhulany' wiec trzeba go dokarmic pare godzin wczesniej i musi postac sobie w temperaturze pokojowej) - jak sie robi zakwas odsylam po raz kolejny do fajnej stronki http://www.chleb.info.pl/
wlewamy do kubelka
200g maki pszennej bialej (strong bread flour - mi najbardziej podchodzi ta z ASDY) - oczywiscie przesiewamy, do kubelka
200g maki pszennej wholemeal (ja uzywam Allisonowej) - dobrze jest tak troche przesiac ale wrzucamy i tak wszystko z otrebami bo czasami sie taka maka sie zbija szegolnie w sezonie zimowym), do kubelka
1 lyzka stolowa soli, do kubelka
1 plaska lyzka stolowa mleka w proszku, do kubelka
robimy dziurke w kopczyku do tego wlewamy tak 1-2 lyzki stolowe oliwy (mozna troszke wiecej jak kto lubi) i wlaczamy na standardowy program 3h (u mnie w Morphy Richards to jest 1h wyrabiania, 1h rosniecia, 1h pieczenia), w sumie mozna dac na program w ktorym jest dluzszy czas rosniecia ale wtedy trzeba by dac mniej drozdzy, zeby ciasto nie wyroslo za bardzo, bo chlebek klapnie.
Do tego mozna dodac sobie ziarenek, ja dodaje slonecznika ilosc zalezy od upodobania, ja daje tak 1 duza garsc - ktory wczesniej praze na patelni (nieprazony nie ma takiego aromatu). Slonecznik praze 'na zloto' zaraz przed dodaniem i lekko studze. Dodaje do maszynki jak juz zrobi kulke ciasta i ja kreci (wsypuje powolutku podczas krecenia wtedy rownomiernie slonecznik sie rozchodzi po calym ciescie, jak sie wsypie na raz to jest duza szansa ze sie zrobi kulka slonecznika).
Ja to wszystko odwazam na wadze (poza lyzkami)
W sumie roboty jest 10minut i 3h czekania + 1-2h na 'oddychniecie' chlebka
'Hint'y' dla poczatkujacych:
1) nie otwierac maszynki podczas rosniecia ciasta, bo jest duza szansa ze wam chleb klapnie, ciasto nie lubi jak mu sie przeszkadza podczas rosniecia
2) po upieczeniu i wyciagnieciu z kubelka chlebka, dobrze jest go 'posmarowac' woda, od gory mozna maselkiem, po czym przykrywamy cienka, sucha szmatka
3) chlebek powinien sobie 'oddychnac' conajmniej z 1h po upieczeniu
4) wyciagamy mieszadlo z chlebka jak juz ostygnie
-
- madbrain
- Raczkujący
- Posty: 96
- Wiek: 43
- Dołączył: 13 maja 2011, 08:45
- Lokalizacja: Bartley Green
- Reputacja: 12
Napisane przez Lunatika » 28 mar 2012, 06:47 Re: Maszynka do pieczenia chleba
-
- Lunatika
- Przyczajony
- Posty: 1
- Dołączyła: 27 mar 2012, 14:15
- Reputacja: 0
Napisane przez Guest » 28 mar 2012, 09:38 Re: Maszynka do pieczenia chleba
Lunatika napisał(a):Ja piekę w piekarniku przy około 200 stopniach chlebek wychodzi przepyszny! A maszyny do chleba nie opłaca się kupować jak ma się piekarnik według mnie...
mialas kiedys taka maszynke czy piszesz to co sie tobie wydaje?
ja kupilem i jestem z tego mega zadowolony, nawet i juz kilka ciast w tym upieklem. zadnego mieszania, duzego sprzatania, wsypuje skladniki i ide spac, budze sie i jem gotowe, ot co. no i zapomialem... piekarnik rowniez posiadam
-
- Guest
Napisane przez madbrain » 28 mar 2012, 12:30 Re: Maszynka do pieczenia chleba
Maszynka ma srednio 600-900W a piekarniki 3000-5000W. Dokladajac do tego pojemnosc cieplna piekarnika i fakt ze wiekszosc nowych piekarnikow ma termoobieg ktory grzeje pol kuchni oraz ze czas pieczenia jest staly to odpowiedz nasuwa sie sama. No chyba ze ktos piecze 5 chlebow na raz bo lubi czerstwe pieczywo i upcha te 5 chlebow w swoim piekarniku to moze wyjdzie taniej piekarnik. Jesli jednak ktos lubi swiezy chleb i piecze po jednym bochenku na raz, to maszynka zawsze bedzie bardziej 'ekonomiczna' od piekarnika. Oczywiscie nalezy sobie odpowiedziec na pytanie ile tak naprawde ktos bedzie uzywal tej maszynki. Bo jesli ma slomiany zapal do nowych rzeczy i po 5 uzyciach taka maszynka pojdzie do kata to lepiej niech sobie odpusci. Najlepiej poszukac sobie na ebayu ofert uzywanych maszynek od takich 'slomianych zapalencow' - mozna kupic porzadna maszynke, ktora bedzie dzialac jeszcze bardzo dlugo, za smieszne pieniadze. A jak ktos sie potem przekona do tego urzadzenia, to mozna zaszalec i kupic cos nowego, ladnego i bajeranckiego.
-
- madbrain
- Raczkujący
- Posty: 96
- Wiek: 43
- Dołączył: 13 maja 2011, 08:45
- Lokalizacja: Bartley Green
- Reputacja: 12
Napisane przez dorotajab » 25 kwi 2012, 09:13 Re: Maszynka do pieczenia chleba
mam kilka pytan do ludzi ktorzy sie na tym znaja..wynikla tu niezla dyskusja/klotnia i nie chce prowokowac do jej poworotu...
wiec od razu powiem: jestem kompletnym laikiem w tych sprawach!
a bardzo bardzo bardzo chce upiec chleb z pelnbego przemialu
czytalam rady wasze Thesignerka, madbrain, kazde z was dalo mi naparwde duzo wiec prosze o wiecej.
Thesignerka Ty pieczesz chleb bardziej naladowany dobrociami wiec moze bedziesz w stanie mi pomoc
kupilam wczoraj trzy maki:
Stoneground Wholemeal Flour wie ktos moze co oznacza ze maka jest strong? (slowo rozumiem nie rozumiem na czym polega moc maki? bardziej mielona, mniej mielona, bardziej przetworzona, czy bardziej naturalna?
Organic Wholegrain Rye Flour
Allinsons Wholemeal Seed & Grain Bread
nasion jeszcze nie kupilam- ale to akurat moge zrobic pozniej
chleb musi byc z mak z pelnego przemialu jak najmniej przetworzonych...no i nie bardzo wiem czy ide w dobrym kierunku.
drozdze kupilam zolte w puszce bo podbno sa bardziej naturalne- ktos pisal?
dzieki wielkie
-
- dorotajab
- Zaangażowany
- Posty: 1110
- Wiek: 41
- Dołączyła: 11 paź 2006, 15:09
- Lokalizacja: Great Barr
- Reputacja: 143
Napisane przez Thesignerka » 26 kwi 2012, 01:24 Re: Maszynka do pieczenia chleba
Czyli chyba srednio dobrze, ale nie umrzesz zalezy jak tam z wrazliwoscia na gownojedzenie.
"Wholemeal flour is made from the entire grain including bran, endosperm, and germ. Strong white flour has a high gluten content."
Powiem Ci ze probowalam roznych mak zytnich, w tym polskich, i jak na razie ta alisons jest dla mnie najlepsza, ale jak ktos zle reaguje na nadmiar otrebow to powinien ja mocno mieszac z biala albo zytnia oczyszczona. Mialam jakas polska, wygladala jak platki owsiane, tak grubo mielona, rewelka, ale nie podjelam sie robienia chlebka tylko na niej. Najbardziej lubie mieszac 3 rozne maki, biala polska, Allisons zytnia, i zytnia polska mega grubo mielona (postaram sie ja zakupic jutro to dopisze nazwe i porobie foty)
Ja ci powiem tak, ja lubie chlebki nie klejace sie do zebow, nie rozpadajace sie, nie kruszace sie, bardzo twarde i napakowane ziarnami. Od chlebow typu miekka gabka zaklejajaca zeby lepiej niz plomby mnie odrzuca, co nie znaczy, ze nie lubie wszamac bulki maslanej
Jutro robie nowy zapas bredow to porobie foty moze w koncu i zmierze ilosci skladnikow. Sprawdzaj zawsze na mace czy nie jest "wzbogacana" jakimis smieciami typu soda, proszek do pieczenia, itp.
Wysokoglutenowa maka sprawi ze chlebek bedzie bardziej gumowaty i lepiacy, wyrosnie na ladna ciezka gabke, a jak bedziesz chciala zrobic z tego ubite ciasto to podejrzewam ze bedziesz mogla tym chlebem budynki wyburzac
Dodam tylko ze maki grubo mielone pija duzo wody, bo ziarno chlonie i trudniej jest wyrobic ciasto na twarda mase, ktora nie lepi sie do rak. Z glutenowa jest podobnie.
Ale jak ktos lubi miekkie spompowane chlebki to w sumie obojetne. Im rzadsze ciasto tym bardziej miekki, azurowy chlebek
Sprawdze jutro wsio na ile grypa i pogoda mi pozwola
Drozdze obojetne, byleby nie dac ich za duzo.
-
- Thesignerka
- Rozeznany
- Posty: 232
- Dołączyła: 19 lut 2011, 12:39
- Reputacja: 67
Napisane przez dorotajab » 26 kwi 2012, 08:31 Re: Maszynka do pieczenia chleba
Thesignerka napisał(a):Sprawdze jutro wsio na ile grypa i pogoda mi pozwola
ok dzieki i zdrowka zycze
gluten chyba mi nie bedzie przeszkadzac .... tzn owszem bedzie, ale nie jest to moj glowny problem- bardziej chodzi o maki z pelnego przemialu i o ziarna- im wiecej tym lepiej.
podaj skladniki- jak, co, ile, robisz/ dodajesz
-
- dorotajab
- Zaangażowany
- Posty: 1110
- Wiek: 41
- Dołączyła: 11 paź 2006, 15:09
- Lokalizacja: Great Barr
- Reputacja: 143
Napisane przez Thesignerka » 29 kwi 2012, 21:10 Re: Maszynka do pieczenia chleba
http://www.chleb.info.pl/
tutorial i tak zrobie, ale ze cale ciasto z 3 kg maki zrobilo sie zakwasem / a tego powinno byc nie wiecej niz 50% w chlebie to wahnely mi sie proporcje i juz sama nie wiem ile czego teraz mam dodac
Zrobilam maly chlebek probny z 80% zakwasa i faktycznie zbyt kwaskowy.
Takze cierpliwosci i polecam www
tutorial zrobie obrazkowy
-
- Thesignerka
- Rozeznany
- Posty: 232
- Dołączyła: 19 lut 2011, 12:39
- Reputacja: 67
Napisane przez dorotajab » 29 kwi 2012, 22:06 Maszynka do pieczenia chleba
-
- dorotajab
- Zaangażowany
- Posty: 1110
- Wiek: 41
- Dołączyła: 11 paź 2006, 15:09
- Lokalizacja: Great Barr
- Reputacja: 143
Powrót do KUCHNIA